sobota, 20 lipca 2013

Młodszy brat, czyli jak smakuje Kormoran Jasny Niefiltrowany?


Dzisiaj wpis „na szybko” dotyczący wersji niefiltrowanej piwa Kormoran Jasny. Starszy brat „niefiltra” z Warmii zdobył w tym roku drugie miejsce w Konkursie Piw Rzemieślniczych na Festiwalu Birofilia w Żywcu. Uważam, że piwo otrzymało nagrodę zasłużenie, bo jest to bodajże najlepszy z polskich pilsów, produkowanych na tak dużą skalę.   

Z zewnątrz etykieta piwa nie różni się wiele od tej z wersji niefiltrowanej. Zasadniczą różnicą jest zamieszczenie pod nazwą piwa informacji, że jest ono nieklarowane. Podobnie rzecz ma się do parametrów piwa.



Dane szczegółowe:
Producent: Browar Kormoran sp. z o.o.
Nazwa: Kormoran Jasny.
Styl: pilzner.
Ekstrakt: 12,5% wag.
Alkohol: 4,9% obj.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel (Marynka, Sybilla, Lubelski, Żatecki, Tettnanger).
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: tak.

Barwa: jasnobrązowa, zmętniona, jak na piwo niefiltrowane relatywnie przejrzysta (nie jest ono bowiem aż tak zmętnione jak na przykład piwa pszeniczne).
Piana: biała, zwarta, ziarnista, tworząca efektowną czapę, pozostająca na szkle, wysoka i trwała. Z czasem redukuje się do niewielkiej plamki na środku powierzchni piwa.
Zapach: chmielowy z ziołowo-ziemistymi akcentami, a także z wyczuwalną słodowością, skórką chleba i  akcentem drożdżowym w tle. Aromat drożdżowy jest lekko cierpki i pikantny.
Smak: zdominowany przez chmielową goryczkę, którą cechuje silny akcent ziołowy, podchodzący pod posmak piołunu, do tego wyczuwalny jest akcent ziemisty. Goryczka jest długa i pozostaje po przełknięciu piwa. Smak uzupełnia aromat pochodzący od jasnego słodu z dodatkiem chlebowości, a także subtelny posmak drożdżowy o lekko pikantnym i cierpkim posmaku, który w żaden sposób nie jest nachalny i nie zniechęca do dalszej konsumpcji.
Wysycenie: poniżej średniego.

W mojej ocenie, jest to najlepsze polskie piwo niefiltrowane, w którym pierwsze skrzypce gra aromat chmielowy, wzbogacony o szlachetne odmiany chmielu z Czech i Niemiec wraz z ziemistością, która cechuje polskie odmiany chmielu. Smak jest goryczkowy, ale efektywnie kontruje go nuta słodowa oraz drożdżowa, która jest bardzo subtelna i nadająca piwu charakter z uwagi na jej przyprawowy aromat. Lekkie, sesyjne piwo, które bardzo dobrze gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiające. Browar Kormoran po raz kolejny zrobił na mnie duże wrażenie. Nie jestem miłośnikiem polskich piw niefiltrowanych, bo wiele z nich oprócz silnego drożdżowego akcentu i landrynkowej słodyczy, nie ma nic więcej do zaoferowania konsumentowi. Ciekawą pozycją jest tez Pils z Browaru Staromiejskiego Jan Olbracht w Toruniu. Problem z toruńskim pilsem polega jednak na tym, że jego dostępność jest bardzo ograniczona, a poza tym przegrywa cenowo z „niefiltrem” z Browaru Kormoran. Zdecydowanie polecam!

Moja ocena; 4,5/5.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz