Ostatnimi czasy
czytam sporo książek wydanych przez Brewers Publications,
działającego w ramach amerykańskiego stowarzyszenia skupiającego branżę
browarniczo-piwowarską (Brewers Association). Wszystkie
książki przeczytane do tej pory z tej serii były dla mnie cennymi źródłami
rzetelnych informacji oraz, przede wszystkim, przyjemną lekturą,
uzmysławiającą, że sporo jeszcze przede mną do odkrycia. Jedynymi obwarowaniami
z nimi związanymi to znajomość języka angielskiego oraz pewna ogólna wiedza na
temat procesu warzenia piwa, ponieważ niejednokrotnie autorzy wychodzą z
założenia, że skoro ktoś sięga po ich książki, to coś już w życiu z piwem miał
do czynienia.
Książka, o której
chcę Wam opowiedzieć nosi tytuł: „IPA: Brewing Techniques, Recipies and
Evolution of India Pale Ale”. Autorem tejże publikacji jest Mitch Steele. Autor
w 1984 roku otrzymał tytuł magistra z zakresu technologii fermentacji, jest
piwowarem domowym, pracował już w kilku różnych browarach (zarówno tych dużych
oraz znacznie mniejszych). Aktualnie jest głównym piwowarem w browarze Stone Brewing Co. (od 2006 roku), w
którym odpowiada za proces warzenia piw oraz ich rozlew. W owym okresie moc
produkcyjna browaru została zwiększona czterokrotnie. Jego ulubiony styl piwny
to India Pale Ale w rożnych odsłonach.
Owa książka to –
według mnie – pozycja obowiązkowa dla wielbicieli IPA. Znaczna większość tej
publikacji skupia się na historii i ewolucji tych mocno chmielonych ejli
wywodzących się z Anglii. Autor przytacza wiele historycznych danych, przy
okazji zachowując zasadę złotego środka, dzięki czemu czytelnik wiele się
dowiaduje, jednak sposób przekazania wiedzy jest bardzo precyzyjny i
interesujący, przez co lektura tej książki jest bardzo przyjemna i nie nuży.
Można dowiedzieć się z niej o tym, czym różniła się w smaku IPA z XIX wieku od
wersji tego piwa znanych nam w dniu dzisiejszym, o tym jak produkowane na
eksport piwa zmieniły angielski rynek krajowy, w jakich krajach warzono IPA poza
Anglią i o tym, że chmiel Cascade zrobił taką zawrotną karierę przez przypadek.
W trakcie jest wędrówki przez wieki i dekady dowiemy się wiele o konkretnych
browarach warzących tego rodzaju piwa, technikach produkcji charakterystycznych
dla poszczególnych okresów oraz wpływu czynników zewnętrznych na rynek piwny w
krajach, gdzie warzono IPA i jaki miało to wpływ na produkcję tego piwa. Autor
prezentuje też rolę jaką IPA odegrało w amerykańskiej piwnej rewolucji czyli
ekspansji piwowarstwa rzemieślniczego.
Poza bardzo dobrze
udokumentowaną historią tego stylu, dowiemy się w trakcie dalszej lektury o
występujących dzisiaj wariacjach piw, które łączy wspólny mianownik – IPA w
naziwe.
Innym aspektem,
omówionym w książce jest rozdział poświęcony temu, jak uwarzyć IPA w domowym
zaciszu, co należy wziąć pod uwagę na każdym etapie wyrobu tego rodzaju piwa
czyli jaki powinien być zasyp, jak nachmielić takie piwo (w grę wchodzi także
chmielenie na zimno) oraz które szczepy drożdży piwowarskich sprawdzą się najlepiej.
W dalszej części książki znajduje się sporo receptur, w których zasyp podawany
jest procentowo, a wszelkie miary zawarto zarówno w jednostkach stosowanych w
krajach anglosaskich, jak i tych w układzie SI.
Uzupełnieniem tej
publikacji są załączniki prezentujące dane na temat wybranych piw w stylu IPA z
okresu XIX i XX wieku, a także informacje na temat jak czytać dawne receptury
piwowarskie – głównie pod kątem użytych jednostek miar i wag. Całość wieńczy
solidna bibliografia, która może okazać się cennym źródłem informacji dla osób
czujących niedosyt po lekturze tej książki lub po prostu chcących jeszcze trochę
bardziej „wgryźć się” w temat.
Pomimo 300 stron
tekstu, udało mi się ją przeczytać w kilka dni, bowiem z uwagi na język,
interesujące treści oraz fakt, że lubię IPA, jej lektura jest bardzo przyjemna
i pochłania bez reszty. Myślę, że nie trzeba być piwowarem domowym lub nie
wiadomo jakim geekiem, ponieważ autor stara się objaśniać każdy etap produkcji
piwa – czym jest, na czym polega i jaki jest jego cel. Moim zdaniem, jeśli
lubisz IPA to warto zajrzeć do tej książki, by dowiedzieć się z niej nieco więcej
na temat tego stylu piwnego w porównaniu z tym, co można znaleźć w
ogólnodostępnych źródłach internetowych. Poza tym, nieuchronnie nadchodzi ten czas
w roku, kiedy aura coraz rzadziej nastraja do wychylania nosa z domowego
zacisza…
Czy ksiazka jest dostepna w jezyku polskim?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. A wielka szkoda, bo publikacje Brewers Association to świetne książki.
Usuń