UWAGA!

Strona, z uwagi na publikowane na niej treści, przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

czwartek, 22 sierpnia 2013

Maisel’s Weisse Original



Dzisiaj zamierzam skosztować piwo pszeniczne Maisel’s Weisse Original, które cieszy się dużą popularnością i uznaniem wśród piwoszy, będąc uważanym za jeden z najlepszych spośród niemieckich weizenów (jeśli nie najlepsze piwo z tego gatunku). Piwo pochodzi z niemieckiego browaru rodzinnego o nazwie Brauerei Gebrüder Maisel KG. Browar ten znajduje się we frankońskim mieście Bayreuth. Obok tejże miejscowości znajduje się wieś Weiher, gdzie warzone jest piwo marki Weiherer.  Co do interesu prowadzonego przez rodzinę Maisel, sam browar został założony przez braci Eberharta i Hansa Maisel w roku 1887. Sam producent twierdzi, że historia tego browaru rodzinnego nie jest szczególnie spektakularna i imponująca, jednak za datę istotną i przełomową w jego historii uważany jest rok 1955, kiedy to trzecie pokolenie tej browarniczej rodziny (Hans i Oscar Maisel) podjęło decyzję o poszerzeniu oferty o pszeniczne piwa górnej fermentacji (wcześniej browar warzył tylko i wyłącznie lagery). Odnalezienie odpowiedniej niszy na rynku w części Niemiec obfitującej w małe browary oraz wysoka jakość warzonego piwa zaowocowały uznaniem i sukcesem na rynku piwnym w Niemczech i poza ich granicami. Obecnie oferta browaru to przede wszystkim piwa pszeniczne (Weissbier w trzech wersjach: klasycznej, lekkiej oraz bezalkoholowej; Kristallwiezen, Dunkelweizen). Obok tychże piw w browarze warzone są także jasne lagery, a także piwa z serii Maisel’s & Friends. Możliwości produkcyjne podmiotu w skali roku to 400 000 hektolitrow piwa.



Opakowanie piwa (a zwłaszcza etykieta) sprawiają wrażenie nieco amatorskiej i niepozornej, ale Niemcy jako klienci bardzo przywiązują się do marek piw zwłaszcza tych lokalnych, przez co kwestia opakowania jest drugoplanowa. Poza tym to co dobre „obroni się samo”. Kolorystycznie dominuje błękit, biel oraz kolor srebrny. Piwo posiada imienny kapsel.

Dane szczegółowe:
Producent: Brauerei Gebrüder Maisel KG.
Nazwa: Maisel’s Weisse Original.
Styl: Weizen/Weissbier.
Ekstrakt: nie podano.
Alkohol: 5,2% obj.
Skład: woda, słód pszeniczny i jęczmienny, drożdże, chmiel.
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: tak.

Barwa: złota, mętna.
Piana: dość wysoka, zwarta, biała, średniotrwała,  
Zapach: bardzo ładny, dominuje w nim słód pszeniczny z towarzyszącym aromatem tostowym oraz z akcentem bananowym i lekką nutą przyprawową.
Smak: na pierwszym planie aromat słodu pszenicznego z lekkim tostowym posmakiem. Zaraz za nim przebija intensywny i przyjemy aromat bananowy oraz aromat innych owoców (ananas), a w tle lekka nuta przyprawowa i minimalny posmak drożdżowy. Finisz ziołowy, wytrawny z minimalną chmielową goryczką.  
Wysycenie: powyżej średniego.

Świetne piwo! Bardzo udany „pszeniczniak”, który cechuje się bardzo zachęcającym zapachem, zawierającym w sobie wszystko to, co charakteryzuje ten styl. Podobnie w smaku, jest pszenica, banan, przyprawy a nawet bardzo minimalna goryczka chmielowa na finiszu, która nie psuje efektu, a tylko go uzupełnia. Piwo treściwe, ale zarazem lekkie i przyjemne, sesyjne (chyba, że ktoś nie przepada za sporą ilością bąbelków, ale z drugiej strony, gdy zamawiasz weizena – wiesz na co się godzisz). Pozycja godna polecenia, bardzo dobra zwłaszcza na cieplejszą porę roku, gdyż doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nie wiem, czy jest to najlepszy niemiecki weizen, ale na pewno jest to piwo wysokich lotów i wysoka ocena na ratebeer.com w żaden sposób nie jest przesadzona. Polecam, zwłaszcza, że cena piwa to około 6,5 PLN, czyli nie jest wcale nazbyt wysoka.

Moja ocena: 4,75/5.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz