Dzisiaj zamierzam
skosztować piwo pszeniczne Maisel’s Weisse Original, które cieszy się dużą
popularnością i uznaniem wśród piwoszy, będąc uważanym za jeden z najlepszych
spośród niemieckich weizenów (jeśli nie najlepsze piwo z tego gatunku). Piwo
pochodzi z niemieckiego browaru rodzinnego o nazwie Brauerei Gebrüder Maisel
KG. Browar ten znajduje się we frankońskim mieście Bayreuth. Obok tejże
miejscowości znajduje się wieś Weiher, gdzie warzone jest piwo marki Weiherer.
Co do interesu prowadzonego przez rodzinę
Maisel, sam browar został założony przez braci Eberharta i Hansa Maisel w roku
1887. Sam producent twierdzi, że historia tego browaru rodzinnego nie jest
szczególnie spektakularna i imponująca, jednak za datę istotną i przełomową w jego
historii uważany jest rok 1955, kiedy to trzecie pokolenie tej browarniczej
rodziny (Hans i Oscar Maisel) podjęło decyzję o poszerzeniu oferty o pszeniczne
piwa górnej fermentacji (wcześniej browar warzył tylko i wyłącznie lagery). Odnalezienie
odpowiedniej niszy na rynku w części Niemiec obfitującej w małe browary oraz
wysoka jakość warzonego piwa zaowocowały uznaniem i sukcesem na rynku piwnym w
Niemczech i poza ich granicami. Obecnie oferta browaru to przede wszystkim piwa
pszeniczne (Weissbier w trzech wersjach: klasycznej, lekkiej oraz
bezalkoholowej; Kristallwiezen, Dunkelweizen). Obok tychże piw w browarze
warzone są także jasne lagery, a także piwa z serii Maisel’s & Friends. Możliwości
produkcyjne podmiotu w skali roku to 400 000 hektolitrow piwa.
Opakowanie piwa (a
zwłaszcza etykieta) sprawiają wrażenie nieco amatorskiej i niepozornej, ale
Niemcy jako klienci bardzo przywiązują się do marek piw zwłaszcza tych
lokalnych, przez co kwestia opakowania jest drugoplanowa. Poza tym to co dobre „obroni
się samo”. Kolorystycznie dominuje błękit, biel oraz kolor srebrny. Piwo
posiada imienny kapsel.
Dane szczegółowe:
Producent: Brauerei
Gebrüder Maisel KG.
Nazwa: Maisel’s Weisse Original.
Styl: Weizen/Weissbier.
Ekstrakt: nie podano.
Alkohol: 5,2% obj.
Skład: woda, słód
pszeniczny i jęczmienny, drożdże, chmiel.
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: tak.
Barwa: złota, mętna.
Piana: dość wysoka,
zwarta, biała, średniotrwała,
Zapach: bardzo ładny,
dominuje w nim słód pszeniczny z towarzyszącym aromatem tostowym oraz z
akcentem bananowym i lekką nutą przyprawową.
Smak: na pierwszym
planie aromat słodu pszenicznego z lekkim tostowym posmakiem. Zaraz za nim
przebija intensywny i przyjemy aromat bananowy oraz aromat innych owoców
(ananas), a w tle lekka nuta przyprawowa i minimalny posmak drożdżowy. Finisz
ziołowy, wytrawny z minimalną chmielową goryczką.
Wysycenie: powyżej średniego.
Świetne piwo! Bardzo
udany „pszeniczniak”, który cechuje się bardzo zachęcającym zapachem,
zawierającym w sobie wszystko to, co charakteryzuje ten styl. Podobnie w smaku,
jest pszenica, banan, przyprawy a nawet bardzo minimalna goryczka chmielowa na
finiszu, która nie psuje efektu, a tylko go uzupełnia. Piwo treściwe, ale zarazem
lekkie i przyjemne, sesyjne (chyba, że ktoś nie przepada za sporą ilością
bąbelków, ale z drugiej strony, gdy zamawiasz weizena – wiesz na co się godzisz).
Pozycja godna polecenia, bardzo dobra zwłaszcza na cieplejszą porę roku, gdyż
doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nie wiem, czy jest to najlepszy niemiecki
weizen, ale na pewno jest to piwo wysokich lotów i wysoka ocena na ratebeer.com
w żaden sposób nie jest przesadzona. Polecam, zwłaszcza, że cena piwa to około 6,5
PLN, czyli nie jest wcale nazbyt wysoka.
Moja ocena: 4,75/5.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz