Panujący w mieście ustrój został zburzony w roku 1794,
kiedy wojska francuskie zajęły Kolonię. Okres wpływów rewolucyjnej Francji a
później Cesarstwa Francuskiego trwał do roku 1815, kiedy Kongres wiedeński
przyznał miasto Prusom. Rządzący miastem Francuzi postanowili krzewić tutaj
ideały rewolucji: wolność, równość, braterstwo. Zniesiono system cechowy,
dokonano sekularyzacji klasztorów, wprowadzono wolny handel, a później Kodeks
Napoleona. Te działania okupanta na zawsze zmieniły oblicze miasta. Cech
zrzeszający do tej pory piwowarów z całego miasta przestał istnieć. W XIX
stuleciu próbowano tworzyć inicjatywy mające na celu zrzeszenie browarów
miejskich, jednak w wyniku przemian jakie nastąpiły w tym czasie musiały one
walczyć na rynku o przetrwanie. Owoce rewolucji przemysłowej oraz postępu
naukowego były z jednej strony bardzo korzystne dla branży piwowarskiej. Ludwik
Pasteur w 1854 roku odkrył drożdże, a dalsze badania prowadzone w tej
dziedzinie przez Emila Christiana Hansena pozwoliły na selekcję konkretnych ich
szczepów oraz ich rozmnażanie. Dzięki temu browary mogły produkować piwo o
niezmiennych parametrach i mieć w zapasie mikroby potrzebne do rozpoczęcia
procesu fermentacji. Innym pozytywnym aspektem był rozwój transportu
kolejowego, dzięki czemu można było bardziej efektywnie dystrybuować produkty
na duże odległości. Wynalezienie przez Carla von Linde chłodziarki w latach
70-tych XIX wieku, w znaczny sposób ułatwiło browarom proces produkcji piwa i
jego leżakowania. Piwowarzy nie byli już zdani na cykl pór roku, ale mogli
warzyć piwo przez cały rok, co obniżyło koszty produkcji i pozwoliło ją
znacznie zwiększyć. Wprowadzenie butelek na przełomie XIX i XX wieku ułatwiło
sprzedaż piwa klientom detalicznym i indywidualnym.
Innym czynnikiem rewolucjonizującym rynki piwa w
Europie było wyprodukowanie w Pilźnie w 1842 roku pierwszego piwa typu
pilzneńskiego, które bardzo szybko zaczęło zdobywać entuzjastów w Czechach i
poza ich granicami. W tym samym czasie, gdy Josef Groll opracował dla Pilzna
nowe piwo, Anton Drehe w Wiedniu opracował lager wiedeński. Bawarscy piwowarzy
w odpowiedzi na czeskiego pilznera stworzyli jasne piwo typu Munich Helles a
następnie w Niemczech pojawiła się lokalna wersja czeskiego lagera z Pilzna.
Lagery zaczęły opanowywać Europę oraz inne kontynenty niejednokrotnie
wypierając lokalne piwa o wielowiekowej historii i tradycji. W samej kolonii w
latach 30-tych francuska rodzina bankierów, Rothschild, podjęła próbę budowy
dużego zakładu piwowarskiego i produkcji na szeroką skale piwa dolnej
fermentacji. Piwo okazało się bardzo złej jakości i wycofano się z pomysłu, a
budynki browaru przerobiono na potrzeby cukrowni, która tam powstała. Na skutek
konieczności walki o przetrwanie na rynku z uwagi na duża konkurencje, która
teraz nie ograniczała się już tylko do miasta, ale i innych części Prus, a
także dzięki zdobyczom technologicznym, browary zaczęły przeistaczać się z
małych manufaktur w duże zakłady przemysłowe (nie dotyczy to wszystkich, ale
większości). Poza tym na przełomie XIX i XX wieku widoczny jest wyraźny spadek
liczby zakładów piwowarskich działających w mieście i jego bezpośredniej
okolicy. W Kolonii wiek XIX, to czas kiedy powstają, ale i upadają, browary.
Szacuje się, że w przeciągu stulecia powstało ich około 1600 z czego znaczna
część nie przetrwała próby czasu. Samo miasto bardzo dobrze się rozwija,
zwłaszcza w II połowie tamtego stulecia, gdy zburzono mury miejskie, a dogodna
lokalizacja przy Renie, stanowiącym ważny szlak transportu śródlądowego oraz
połączenia kolejowe z innymi ośrodkami powodują, że miasto szybko się rozrasta,
a jego populacja gwałtownie się powiększa. W 1850 roku w mieście mieszkało 100
000 osób, w 1900 - 372 000, a w 1913 - 544 000.
Liczba browarów w wybranych
latach XIX wieku
| |
1822
|
109
|
1827
|
110
|
1835
|
113
|
1846
|
125
|
1850
|
127
|
1870
|
135
|
1875
|
110
|
1885
|
89
|
1895
|
67
|
1900
|
55
|
Wielkość produkcji w
wybranych latach(w 1000 hl)
| |
1870
|
160
|
1900
|
550
|
1914
|
700
|
Na przełomie XIX i XX zauważalny jest spadek liczby
browarów działających w mieście, co wynika z upadaniem małych browarów
konkurujących z dużymi, ale także na skutek upodobań konsumentów, którym
zasmakowały złote i klarowne pilznery, czy piwa w stylu Export. W tym czasie
dużą popularnością cieszy się Knuppbier, który dzięki postępowi technicznemu było
znacznie łatwiej produkować. Piwa z Kolonii cieszą się coraz mniejszą
popularnością za granicą. Eksport do Belgii i Holandii spadł z 10 263
hektolitrów w 1865 roku do 671 w 1878. Początek XX wieku przyniósł kolejny
niekorzystny trend dla kolońskich browarów, a mianowicie spadek spożycia piwa.
W roku 1900 wynosił 218 litrów na osobę w skali roku, a w 1913 – 154 litry.
W odpowiedzi na klarowne lagery, kolońskie browary
zaczęły leżakować swoje piwa, a także zaczęto stosować filtrację. Na początku
XX wieku piwo kolońskie jest nieoficjalnie nazywane Kölsch. Oficjalne
określenie pojawiło się w 1918 roku w reklamach piwa z browaru Sünner Brauerei,
które zaczęto warzyć w tym browarze w 1906 roku. Piwo górnej fermentacji
pochodzące z XX wieku to protoplasta dzisiejszego piwa kolońskiego, choć
podobieństwo pomiędzy nimi jest raczej znikome. Stosowano długie leżakowanie w
niskiej temperaturze oraz filtrację (tak jak dziś), ale piwo z tamtego okresu
było czerwone i barwą przypominało angielskie ale, było płytko odfermentowane
(dzisiejsze wersje zgodnie z Konwencją Kolońską muszą być głęboko
odfermentowane, posiadać jasną, słomkową barwę i cechować się klarownością). Z
uwagi na niskie odfermentowanie były piwami nietrwałymi, co próbowano
zrekompensować naturalnymi metodami konserwacyjnymi, czyli sporą dozą chmielu
(stosowano także chmielenie na zimno) i podwyższoną zawartością alkoholu.
Współczesne wersje nie są tak mocno chmielone, jak te sprzed około stu lat.
Krótki termin przydatności do spożycia nie sprzyjał kolońskim piwom, pomimo że
w tradycji kolońskiej dopuszczalne było sprzedawanie piw lekko skwaśniałych
jako Stecken-Alt. Od roku 1906 w Kolonii zaczęło obowiązywać Bawarskie Prawo
Czystości z 1516 roku (Reinheitsgebot), które dopuszczało do wyrobu piwa trzy
składniki: wodę, słód jęczmienny i chmiel.
W okresie I Wojny Światowej Kolonia poza kilkoma
nalotami powietrznymi nie odczuła działań wojennych bezpośrednio, jednak
niedogodności gospodarki wojennej odbiły się na brakach surowców oraz ich
nienajlepszej jakości, co miało przełożenie na smak piwa. Było to o tyle
istotne, że na długi czas zniechęciło mieszkańców Kolonii do lokalnych piw
warzonych przy użyciu metody górnej fermentacji. W okresie międzywojennym
udział piw górnej fermentacji na rynku wynosił zaledwie kilka procent (np. 6,7%
w roku 1922). Okres między I i II WŚ był bardzo trudny dla lokalnych browarów
ponieważ:
- spadło zainteresowanie lokalnymi piwami na rzecz
marek z innych regionów Niemiec np.: Bawaria, a także ogólna tendencja
zwiększonej konsumpcji wszelkich odmian piw dolnej fermentacji.
- wzrost importu piwa z zagranicy. W 1913 ogół piw
importowanych wynosił 25%, a po jej zakończeniu wynosił już 33%.
- ogólny spadek spożycia piwa wynikający z polityki
państwa zachęcającej do aktywności fizycznej. W 1922 roku spożycie piwa na
mieszkańca w skali roku wyniosło 88 litrów.
- trudna sytuacja ekonomiczna Niemiec wynikająca z
ustaleń z Wersalu (kontrybucje do wypłacenia na rzecz zwycięzców), kryzys lat
1929-1932, kiedy podniesiono akcyzę na piwo, by zwiększyć przychody w kasie
państwa, co zgodnie z krzywą Laffera przyniosło odwrotny skutek, a poza tym
było sporym balastem dla branży piwnej.
W okresie Republiki Weimarskiej piwo kolońskie reklamowany jako piwa egalitarne, bezklasowe,
zarezerwowane dla wszystkich. W reklamach zachęcano by pić je wspólnie w
piwiarniach. Grano także na uczuciach patriotycznych (przykładowo, jeden ze
sloganów z tamtego czasu brzmiał „Kolończycy piją kolońskie”).
Ilość browarów w wybranych latach
| |
1913
|
54
|
1914
|
53
|
1923
|
22
|
1925
|
24
|
1938
|
33
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz