Długi weekend za
nami, ale warto pomyśleć już o tym nadchodzącym, bowiem w stolicy Wielkopolski
odbędzie się kolejna edycja Poznańskich Targów Piwnych. Zeszłoroczne targi
piwne w Poznaniu okazały się dużym sukcesem, o czym pisałem w mojej relacji (link).
W tym roku organizatorzy postawili na jeszcze większy rozmach tego
przedsięwzięcia.
Zatem, dlaczego warto
pojawić się pomiędzy 14. i 16. listopada na wyżej wymienionej imprezie?
Piwo, morze piwa
Jak zapewniają
organizatorzy imprezy, osoby odwiedzające Poznańskie Targi Piwne będą mogły
skosztować piw z kilkudziesięciu browarów z Polski i zagranicy (będą dostępne piwa
czeskie, niemieckie, angielskie, szkockie, belgijskie, duńskie, holenderskie, amerykańskie,
austriackie, irlandzkie, nowozelandzkie, etc). Aż 21 polskich browarów pojawi
się osobiście (w zeszłym roku było ich znacznie mniej i to pod tym kątem
pojawiło się trochę uwag). Będą wśród nich: AleBrowar, Browar Szałpiw, Gzub,
Browar Gościszewo, Browar Widawa, Browar PINTA. Reszta browarów będzie reprezentowana
przez inne podmioty (hurtownie, inne browary czy puby). Co ciekawe, na targach
będą wystawiać się nie tylko poznańskie puby związane ze sceną rzemieślniczą,
ale także multitapy z innych miast, takie jak Piwoteka Narodowa z Łodzi czy
Zakład Usług Piwnych z Wrocławia, które posiadają ugruntowaną pozycję w branży oraz
cieszą się estymą i uznaniem w środowisku piwnych pasjonatów. Browary na swoich
fanpage’ach prezentują asortyment, który będzie można spróbować podczas
Poznańskich Targów Piwnych. Wszystko wskazuje na to, że oferta piwna będzie
bardzo urozmaicona i każdy znajdzie coś dla siebie. Poza szerokim wyborem piw,
na targach dostępne będą także cieszące się coraz większą popularnością w
naszym kraju cydry.
Premierowy zawrót głowy
Tym, co bez wątpienia
nadaje smaczku i podnosi rangę poznańskiego święta piwa są piwne premiery,
które będą mieć miejsce w czasie jego trwania. Lista nowości prezentuje się następująco:
„200! Rye Imperial AIPA” – Pracownia Piwa,
„AIPA” – Browar Ciechan,
„AIPA” – Browar Wrężel,
„Angielski Hydrant” – Browar Chmielarium,
„Ares” – Browar Olimp,
„Bebok” – Browar Kraftwerk,
„Belgian Blond Ale” – Browar Wrężel,
„Double IPA” – Doctor Brew,
„Funky Pale Ale” – Browar
Artezan,
„Imperial Red AIPA” – Browar
Birbant,
„Korsarz bałtycki” – Jan Olbracht Browar Staromiejski,
„Łowickie Smoked Pale Ale” – Browar Bednary,
„Muerto” – Browar Kingpin,
„Ofiver Crabtree” – Gzub,
„Orzechowe szaleństwo” – Browar Chmielarium,
„Red AIPA” – Browar Majer,
„Wheat Wine Hey Now” – Pracownia Piwa,
„Wujek Vettis” – Browar Podgórz.
Gdy poczujesz głód…
Z zeszłorocznej
edycji najbardziej (poza piwem, rzecz jasna) zapamiętałem litewskie sery i
wędliny oraz burgery dostępne z „food trucków”. W tym roku stoisk
gastronomicznych będzie jeszcze więcej. Dla odwiedzających targi przygotowano
bogatą ofertę, w skład której wchodzą między innymi: litewskie specjały (w tym
pyszne kindziuki), pierogi, pieczone kasztany, szeroka gama burgerów, pizza,
podpłomyki i tradycyjne pyry z gzikiem. Nikt głodny chodzić tam nie będzie.
Inne atrakcje z piwem związane
Dokładny program
imprezy znajdziecie pod tym adresem.
Oprócz piwa przewidziano szereg atrakcji około piwnych. Każdego dnia imprezy
odbywać się będą wykłady poświęcone: piwu, sztuce jego degustacji, polskiej
branży piwnej, łączeniu piwa z jedzeniem, które będą prowadzone przez piwne
autorytety i prawdziwych pasjonatów. Codziennie w godzinach 12-15 będzie
możliwość spróbowania piw, które będą serwować piwowarzy domowi. Jest to dobra
okazja, by przekonać się jak smakuje piwo uwarzone w domowym zaciszu, uzyskać
informacje na temat jego wyrobu lub wymienić się doświadczeniami na polu
piwowarskim. W piątek i w sobotę – 14 i 15 listopada – będzie można wziąć
udział w ślepym teście i sprawdzić swoją piwną wiedzę. W sobotę – 15 listopada
– odbędzie się giełda birofilistyczna. Tego samego dnia dziewczyny z bloga
„Piwne gotowanie” w ramach akcji „Restaurant Day” zaprezentują propozycje
potraw, w których istotnym składnikiem jest piwo. Innymi atrakcjami będzie
możliwość wzięcia udziału w kursie sensorycznym – w sobotę i niedzielę – więcej
informacji tutaj
(liczba miejsc ograniczona). Planowany jest także pokaz warzenia piwa (szczegóły
są wciąż dopracowywane).
Inne argumenty „za”
Impreza trwa trzy dni
(godziny otwarcia: piątek – 12-22, sobota – 10-22, niedziela – 10-19), zatem na
pewno każdy znajdzie dogodną dla siebie chwilę, by się na niej pojawić. Dogodna
lokalizacja (teren Międzynarodowych Targów Poznańskich) – zaledwie 200 metrów
od dworca PKP Poznań Główny to dobra informacja dla osób, które zamierzają
dojechać do Poznania publicznymi środkami transportu, zwłaszcza, że Poznań jest
dobrze skomunikowany z wieloma polskimi miastami. A co najważniejsze, podczas
takich imprez spotyka wielu piwnych pasjonatów, z którymi można dyskutować, dzielić
się doświadczeniami, istnieje możliwość rozmowy z ludźmi z branży. Każdy
uczestnik ma możliwość brać udział w warsztatach, pokazach, wykładach czy
panelach dyskusyjnych, degustować piwo, bo to ludzie tworzą unikalny klimat
takich imprez.
Wszystkie informacje
na temat Poznańskich Targów Piwnych znajdziecie na stronie http://targipiwne.pl/ oraz na Facebooku. Zabierzcie rodzinę,
przyjaciół, znajomych i do zobaczenia w ten weekend w Poznaniu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz