Przy okazji tworzenia cyklu o piwach
historycznych, który kilka tygodni temu pojawił się na blogu, w wielu zebranych
przeze mnie materiałach odnajdowałem niejednokrotnie odniesienia do książki
Randy’ego Moshera, zatytułowanej „Radical Brewing: Recipes, Tales and
World-Altering Meditations in a Glass”. Zainspirowało mnie to do jej nabycia,
przy okazji zakupu surowców do uwarzenia mojej wersji piwa grodziskiego. Czy
warto było wydać ponad 90 złotych na tę publikację?
Autor tej książki jest cenionym w USA, i poza
granicami tego kraju, znawcą tematyki piwnej pod kątem sensoryki, historii oraz
produkcji tego napoju. R. Mosher aktywnie uczestniczy w wielu amerykańskich
organizacjach zrzeszających piwowarów domowych i piwnych entuzjastów. Jest też
autorem wielu publikacji, z których najbardziej znanymi są „Radical Brewing:
Recipes, Tales and World-Altering Meditations in a Glass” (wydanej w 2004
roku), a także „Tasting Beer” (2009). Wykształcenie
piwowarskie zdobył w Siebel Institute, który jest uważany za najstarszą szkołę
dla piwowarów w USA, a ponadto jest on grafikiem i specjalizuje się w oprawie
graficznej tworzonej na potrzeby browarów i ich produktów. Autor pisze różnego
rodzaju publikacje na temat piwa od 1989 roku. Sama publikacja posiada słowo
wstępne napisane przez Michaela Jacksona, co na pewno dodaje jej wiarygodności
i potwierdza wartość merytoryczną.
Książka posiada trzysta i stron i do tej pory
nie doczekała się tłumaczenia na język polski. Spis treści i szczegółowe dane
na jej temat można zasięgnąć z tej strony.
Tym, co najbardziej przebija się podczas jej
lektury, jest ogrom wiedzy autora. Wniosek o tym, że Randy Mosher o piwie wie
więcej niż dużo, nasuwa się już podczas czytania jej pierwszych stron. Książka
napisana jest prostym, ale ciekawym językiem. Czytelnik nie jest bombardowany
mnóstwem detali i fachowych terminów, a każde nowo pojawiające się pojęcie jest
przystępnie objaśniane, tak aby czytelnik mógł brnąć dalej w lekturę bez
jakichkolwiek niejasności, czy wątpliwości. Przeszkodą może być fakt, że jest
to książka napisana w języku angielskim, ale nie ma się czego obawiać, to nie
jest angielski, jakim pisaliby William Szekspir czy Charles Dickens. Mój
angielski pozostawia wiele do życzenia, a przebrnąłem przez tę książkę bez
permanentnego posiłkowania się słownikiem.
„Radical Brewing” zabiera czytelnika w świat
piwa, który pokazany jest z bardzo szerokiej perspektywy. Czytając ją,
czytelnik oprowadzany jest po królestwie piwa, w taki sposób, aby żaden z jego
rewirów nie został pominięty. Dzięki temu, poznać można szerokie spektrum
surowców piwowarskich (w tym stosowane niegdyś zioła, owoce, miody, rodzaje
drewna do wędzenia słodów, surowce niesłodowane, a także te najbardziej znane i
podstawowe – woda, słody, chmiel i drożdże). Autor przedstawia typologię
rozmaitych stylów piwnych, omawia piwa historyczne i dawne techniki warzenia
piwa, przybliża czytelnikowi cały proces wyrobu piwa z omówieniem konkretnych
jego i etapów i ich roli w tymże procesie. Czytelnikowi przedstawione są też
podstawowe informacje dotyczące podstaw sensoryki piwnej, aromatów
występujących w piwie oraz wad, zasady łączenia piwa z jedzeniem, etc. Słowem,
jest to bardzo kompleksowa książka.
Podczas czytania tej publikacji, szybko też
można poznać stosunek autora do omawianej tematyki. Jest w tym sporo uczucia i
pozytywnych emocji. Czytelnik zachęcany jest to, aby przyjąć perspektywę autora
(traktuj warzenie piwa jak medytacje, relaks, warz takie piwa jakie chcesz,
wyraź w swoich piwach Twoją naturę, przywróć historię do życia, etc). Poza tym,
czytelnik zachęcany jest do społecznego wymiaru piwowarstwa to znaczy:
partycypacji w stowarzyszeniach i związkach piwowarów, edukacji innych ludzi,
udziału w konkursach piw domowych, czy zostanie sędzia na tego typu imprezach.
A co najważniejsze, poza ogromem informacji, autor zamieścił w książce
kilkadziesiąt receptur na przeróżne piwa, co może być cennym drogowskazem i
źródłem inspiracji.
Inna rzeczą, która zwróciła moja uwagę był
fakt podejścia autora do poszczególnych stylów piwa, w których czytelnika nie
przytłaczały parametry wzięte rodem z wykazu stylów według BJCP, ale
zaprezentowane je z perspektywy historycznej, zwrócono uwagę na potrzebne
surowce i inne dodatki oraz szczegóły w procesie warzenia (przerwy podczas
zacierania słodów, etc). Myślę, że taka forma przemawia znacznie bardziej niż
beznamiętne: SRM od tyle do tyle, OG i FG – w takim przedziale, tyle IBU i taka
zawartość alkoholu objętościowo (ABV).
Czy do czegoś bym się przyczepił? Uważam, że
niektóre wątki można było bardziej rozwinąć, ponieważ jest czasem spora
dysproporcja pomiędzy nimi. Są zagadnienia omówione szczegółowo, a znalazły
takie, które zostały przez autora zaledwie „muśnięte”. Rozumiem, że autor nie
chciał, aby jego książka rozrosła się do rozmiarów „Shoguna” autorstwa Jamesa
Clawella i pewnie kilkakrotnie zastanawiał się nad każdym zdaniem. To taka moja
uwaga po jej lekturze.
Inną rzeczą jest, że książka ta jest bardzo
wartościowa, ale nie zrobiła na mnie takiego wrażenia, jakie zapewne wywarłaby
na mojej osobie, gdybym sięgnął po nią 3-4 lata temu, gdy zacząłem „wgryzać
się” w tematykę piwną. Z wieloma zagadnieniami omawianymi przez R. Moshera
zetknąłem się już wcześniej studiując treści forów tematycznych, blogów
piwnych, opracowań i artykułów dostępnych w sieci, czy innych książek na temat
piwa. Była to po części powtórka i systematyzowanie dotychczasowej wiedzy, a po
części zbieranie nowych informacji. Niemniej, nie żałuję ani zakupu, jak i
samej lektury. To dobra pozycja dla osób, które chciałyby dowiedzieć się więcej
o piwie i piwowarstwie, dlatego mam nadzieję, że będzie mi kiedyś dane użyć
jej, by zaprosić za jej pośrednictwem wielbicieli piwa, do zgłębienia jego
tajników w każdym możliwym aspekcie.
W przyszłości na pewno pokuszę się o zakup
„Tasting Beer” tego autora.
Gdzie można kupić tą książkę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że najlepiej na krainaksiazek,pl. Jest tam relatywnie tanio, ale ksiażki są sprowadzane z zagranicy, więc trzeba poczekać na przesyłkę z 2-3 tygodnie. Jeśli chcesz dostać ja od reki - proponuję centrumpiwowarstwa.pl.
Usuń