UWAGA!

Strona, z uwagi na publikowane na niej treści, przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

wtorek, 26 marca 2013

Coś na ząb do ciemnego piwka


                Zima nie chce dać za wygraną. Nadal na dworze jest zimno, choć większość z nas oczekiwała po wiosennej równonocy nastania aury bardziej słonecznej i cieplejszej. W okresie jesienno-zimowym częściej na stołach dominują piwa ciemne, takie jak: porter, stout, czy ciemny lager. Piwa te z racji bardziej słodkiego smaku wynikającego z użycia większej ilości słodu do ich produkcji, dobrze sprawdzają się jako piwa deserowe, świetnie komponując się ze słodkimi przystawkami.  Chciałbym zaprezentować ciekawa propozycję ciasteczek, które dobrze spisują się w duecie z ciemnym piwem.
                Przygotowanie ciasteczek nie jest specjalnie skomplikowane i nie wymaga egzaminu czeladniczego z dziedziny cukiernictwa. Potrzebne będą:

- 20 dkg mąki pszennej,
- 20 dkg mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany,
- 15 dkg margaryny,
- 2 żółtka,
- 10 dkg cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Opcjonalnie: można dodać cynamon, przyprawę do piernika. Dobrze też sprawdza się kardamon – daje subtelny korzenny aromat, nie tak intensywny jak cynamon, czy goździki.

                Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Kulę ciasta wstawić na godzinę do lodówki (wcześniej owinąć w folię spożywczą). Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto do grubości około pół centymetra. Ciasteczka z rozwałkowanej masy  można powycinać foremkami o przeróżnych kształtach albo przy pomocy odwróconej do góry nogami szklanki. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Ciastka są naprawdę super. Ich jedyną wadą jest to, że za szybko znikają z talerza. według mnie, najlepiej smakują w tandemie z piwem "Sweet Cow". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz