UWAGA!

Strona, z uwagi na publikowane na niej treści, przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

środa, 6 marca 2013

Czy „Maćkowe” Maćkowi zasmakuje?


                Dziś na warsztat wjechało Maćkowe Tradycyjne Jasne. Można na rynku spotkać 3 odmiany tego piwa: Malinowe, Miodowe i Tradycyjne Jasne. Z danych podanych na butelce wynika, że warzone na podstawie receptury z 1921 roku. Z danych na butelce stronie internetowej piwa nie sposób dowiedzieć się, gdzie piwo jest warzone. Z kontr etykiety dowiedzieć można się jedynie, że piwo zostało wyprodukowane w UE. Czyli gdzie? Ale, zostawmy to. 
                Butelka posiada czarny kapsel. Na etykiecie widać wiejski dworek, czyli zapewne odwołanie do tradycji. Dominują kolory beżowy, czerwony i czarny. Etykieta nie wyróżnia się niczym specjalnym, ale nie jest też brzydka. Z kontr etykiety dowiemy się jaki jest skład piwa. Są to: woda, słody jęczmienne i chmiel. Piwo jest pasteryzowane i swobodnie dojrzewające.  
               
Dane podstawowe:
Producent: produkowane dla firmy Maćkowe s.c. z Bystrej.
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel.
Alkohol: 5% obj.
Ekstrakt: nie podano.
Styl: jasny lager.

Po przelaniu do szkła ukazuje się biała, średniopęcherzykowa piana, która jest niewysoka i nietrwała. Barwa piwa brązowa dodatkowo przejrzysta. W zapachu dominuje słodowość. Poza tym występują słodkawe akcenty i nuta alkoholowa. W smaku dominuje słodowość. W tle leciutka metaliczność, niewielka słodycz. Brak goryczki, za  to wyczuwalna nuta alkoholowa, która nie jest zbyt przyjemna. Smak jest płytki i niezbyt intensywny, a piwo sprawia wrażenie rozwodnionego. Wysycenie na poziomie poniżej średniego.

W odpowiedzi na pytanie zadane w tytule, pragnę poinformować, że Maćkowi „Maćkowe” nie zasmakowało. Piwo jest nijakie w smaku. Być może lepiej sprawdza się w wersjach smakowych, jednak ja za takimi piwami nie przepadam. Osobiście nie polecam.

Ocena: 2/5.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza