Dziś na warsztat wjechało
Maćkowe Tradycyjne Jasne. Można na rynku spotkać 3 odmiany tego piwa: Malinowe,
Miodowe i Tradycyjne Jasne. Z danych podanych na butelce wynika, że warzone na
podstawie receptury z 1921 roku. Z danych na butelce stronie internetowej piwa
nie sposób dowiedzieć się, gdzie piwo jest warzone. Z kontr etykiety dowiedzieć
można się jedynie, że piwo zostało wyprodukowane w UE. Czyli gdzie? Ale,
zostawmy to.
Butelka posiada czarny kapsel.
Na etykiecie widać wiejski dworek, czyli zapewne odwołanie do
tradycji. Dominują kolory beżowy, czerwony i czarny. Etykieta nie wyróżnia się
niczym specjalnym, ale nie jest też brzydka. Z kontr etykiety dowiemy się jaki
jest skład piwa. Są to: woda, słody jęczmienne i chmiel. Piwo jest
pasteryzowane i swobodnie dojrzewające.
Dane
podstawowe:
Producent:
produkowane dla firmy Maćkowe s.c. z Bystrej.
Skład:
woda, słody jęczmienne, chmiel.
Alkohol:
5% obj.
Ekstrakt:
nie podano.
Styl:
jasny lager.
Po
przelaniu do szkła ukazuje się biała, średniopęcherzykowa piana, która jest niewysoka
i nietrwała. Barwa piwa brązowa dodatkowo przejrzysta. W zapachu dominuje słodowość.
Poza tym występują słodkawe akcenty i nuta alkoholowa. W smaku dominuje
słodowość. W tle leciutka metaliczność, niewielka słodycz. Brak goryczki, za to wyczuwalna nuta alkoholowa, która nie jest
zbyt przyjemna. Smak jest płytki i niezbyt intensywny, a piwo sprawia wrażenie
rozwodnionego. Wysycenie na poziomie poniżej średniego.
W
odpowiedzi na pytanie zadane w tytule, pragnę poinformować, że Maćkowi „Maćkowe”
nie zasmakowało. Piwo jest nijakie w smaku. Być może lepiej sprawdza się w
wersjach smakowych, jednak ja za takimi piwami nie przepadam. Osobiście nie
polecam.
Ocena:
2/5.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz