UWAGA!

Strona, z uwagi na publikowane na niej treści, przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

sobota, 6 kwietnia 2013

Haluatko pulla?


Podczas czteromiesięcznego pobytu w Finlandii pokochałem ichnie, tradycyjne, słodkie bułeczki zwane “pulla”, co w naszym języku oznacza kulka”. Finowie spożywają je chętnie jako dodatek do kawy, której piją naprawdę sporo (jak i reszta Skandynawów). To, co dodatkowo cechuje fińską kulturę picia kawy, to intensywność czarnego napoju. Finowie lubią kawę, która „daje kopa”. Miałem okazję nauczyć się piec pulla od dwóch zaznajomionych Finek. Dzięki temu mogę mieć ten fiński akcent w domu, kiedy tylko zapragnę. Pulla bardzo dobrze sprawdza się w duecie z piwem takim jak coffee stout albo chocolate porter. Tak przy okazji tytuł wpisu znaczy tyle co Czy chcesz pulla?”. Poniżej przepis. 

Potrzebne składniki:
0,5 litra mleka,
2 łyżeczki soli,
1 łyżka zmielonego kardamonu,
200 gramów cukru pudru,
1,2-1,4 litra mąki,
50 gramów świeżych drożdży,
200 gramów masła,
1 jajko .

Wszystkie składniki powinny posiadać temperaturę pokojową. Drożdże, kardamon, sól i cukier należy rozpuścić w podgrzanym mleku. 200 ml mąki odstaw na bok – będzie potrzebna (choć nie musi być to konieczne) na samym końcu wyrabiania ciasta. Z mleka i mąki należy wyrobić ciasto – najlepiej gdy mąka dodawana jest do mleka z innymi składnikami stopniowo. Gdy ciasto będzie stanowić jednolitą masę należy dodać miękkie masło i dalej wyrabiać do uzyskania elastyczności. Jeśli to konieczne należy dodać 200 ml odstawionej wcześniej mąki. Uformowane ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić aby urosło do podwójnej wielkości. Następnie z ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a także  posypujemy cukrem pudrem i/lub płatkami migdałowymi. Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza. Układać na blasze tak by zostawało pomiędzy kulkami miejsce – w piekarniku rosną!

Alternatywa…

Przepis zakłada, upieczenie sporej ilości bułeczek. Można też korzystając z faktu wyrobienia ciasta podzielić je na pół i z jednej połowy zrobić pulla, a z drugiej „zbite uszy” (Korvapuusti) czyli cynamonowe ciasteczka. Skoro ciasto już wyrobione, to przejdźmy do rzeczy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 3 mm. Następnie smarujemy je masłem i posypujemy zmielonym cynamonem. Całość zwijamy w rulon. Z ciasta wykrawamy kawałki w kształcie litery V.  spód pojedynczego ciastka powinien mieć około 5 cm, a wierzch – 2. Następnie ustawione pionowo „ucho” przyciskamy palcem w poprzek. Piec około 15 minut w temperaturze 200 st. C. Jeśli nie wyraziłem słowami zbyt jasno, tego co mam na myśli załączam instrukcję graficzną, która pochodzi ze strony. Tez trzeba mieć na uwadze fakt powiększania się tych ciastek podczas pieczenia. Z jakim piwem –takim jak dla pulla. Można też zaryzykować ze smakowym lagerem (korzennym).   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz