UWAGA!

Strona, z uwagi na publikowane na niej treści, przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

wtorek, 2 kwietnia 2013

Łosoś zapiekany na soli w sosie cytrynowym


Przepis od znajomego ze Szwecji. Jak dla mnie – klasyk! Prosty, a efektowny czyli kwintesencja gotowania. 

Do wykonania tego przepisu potrzebny będzie płat surowego łososia (a nie wędzonego). Samo upieczenie łososia jest dziecinnie proste bo wysypujemy na blasze sól i kładziemy łososia w taki sposób, aby strona płata ze skórą leżała na soli. Dzięki temu ryba będzie przyjemnie słona. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Gdy mięso w środku jest tak różowe, jak na wierzchu to znaczy, ze ryba jest już gotowa do podania.

Do tego dania najlepiej smakuje sos cytrynowy.
Potrzebne będą:
250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki),
Starta skórka z 1 cytryny,
Sok z 1 cytryny,
200 ml śmietany słodkiej  18%,
Sól, pieprz.
Do gotującego się bulionu wrzucamy startą skórkę z cytryny, wlewamy sok z cytryny, a następnie wlewamy śmietanę. Całość należy energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Sos gotować aż nabierze gęstej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć zarówno pieprz czarny, jaki i biały.  

Jako dodatek świetnie komponują się gotowane warzywa (brokuł, kalafior, groszek, fasolka szparagowa, marchew) i zapiekane ziemniaki, o których pisałem tutaj.

Najczęściej do tej potrawy popijam piwo pszeniczne, bardzo dobrze komponujące się z cytrynowym sosem i delikatnym rybim aromatem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz