W
tym roku już nic więcej na „No to… po piwku!” się nie pojawi. Idą święta,
zbliża się Sylwester, a potem Nowy Rok. Jest to czas, który spędzam z rodziną,
na spotkaniach towarzyskich z dawno nie widzianymi przyjaciółmi i znajomymi,
etc. Nie bloguję na akord i postanowiłem też złapać trochę oddechu, aby rok
2015 rozpocząć ambitnymi i ciekawymi tekstami. W tym wpisie postanowiłem zebrać
wszystkie wpisy stworzone od początku stycznia tego roku, które uważam za
najciekawsze. Postanowiłem też poukładać je według pewnych kategorii, aby ich
przegląd był bardziej przejrzysty i każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Przemyślenia o piwie przy
piwie:
„Polskie browary kontraktowe – dar niebios czy puszkaPandory?”
– felieton poświęcony polskim browarom kontraktowym. W Belgii wielu burzy się
przeciwko takiej formie działalności, a czy w Polsce mamy powody do obaw czy
entuzjazmu? Właśnie o tym jest ten wpis,
„Piwo i narodziny Stanów Zjednoczonych – faktyczny związekczy piękna legenda?” – tematem rozważań w tym wpisie jest moje ustosunkowanie
się do tezy, według której piwo leży u fundamentów państwowości USA,
„Chłodnica zanurzeniowa – czy warto w nią zainwestować?” – wpis poświęcony
temu, czy warto taki sprzęt zakupić i ile taka przyjemność może kosztować,
„Piana, atrybut piwa” – wpis poświęcony temu, z czym piwo
jest utożsamiane. Skąd więc ta piana? Co jej pomaga, a co szkodzi?
Gdy mam czas i chęci,
stoję nad kotłem:
„Pierwsze zacieranie” – relacja z pierwszego warzenia z
procesem zacierania. Na tapecie IPA chmielona odmianami z Polski (Iunga) i
Czech (Żatecki i Kazbek),
„Porwałem się na piwo grodziskie” – otwarte podejście
do tradycji w moim wykonaniu,
„Sumer Ale” piwowarski eksperyment,
którego celem było stworzenie piwa na wzór napojów pitych przez Sumerów,
Babilończyków i Starożytnych Egipcjan. Nie byłem, aż tak dokładny dogmatyczny
jak Dogfish Head Craft Brewery, bowiem chciałem sprawdzić sam proces
technologiczny i jego efekt, a nie zależało mi na pełnym odtworzeniu piwa
sprzed kilku tysięcy lat. Zapiskipodzieliłem na dwie części:
Część 1 – poświęcona celom, surowcom i metodyce dla
lepszego przybliżenia samego przedsięwzięcia,
Część 2 – obejmuje przebieg eksperymentu i wnioski.
„Piwo owsiane” – relacja z warzenia piwa owsianego własnej
roboty,
„Świątecznego nawarzyłem…” – relacja z
warzenia piwa świątecznego według mojego pomysłu.
Interesują mnie piwa
nietypowe:
„Piwa egzotyczne” – w ramach tego cyklu,
postanowiłem zaprezentować kilka napojów spoza Europy, które w mniejszym lub
większym stopniu przypominają znane nam w europie piwo:
„Afrykańskie piwo bananowe” – nic dodać, nic
ująć,
„Chaang”
– tradycyjne piwo z regionu Himalajów,
„Chicha” – tym razem tradycyjny napój alkoholowy z
Nowego Świata,
„Tiswin”
– napój z Meksyku, który ma więcej wspólnego z winem, jednak zaliczany jest do
rodziny piw,
„Pulque”
– także napój z Meksyku, któremu bliżej do wina niż piwa, ale za piwo jest
uważany.
„Tradycyjne piwa litewskie” – wpis dotyczący
tradycyjnego piwowarstwa naszych północnych sąsiadów, którego cechą
charakterystyczną jest dodatek rozmaitych roślin do kotła warzelnego,
„Sahti– tradycyjne fińskie piwo” – szczegółowe opracowanie o sahti, jego
pochodzeniu, sposobie warzenia i całej specyfice tego pradawnego piwa,
„Bogaty świat piw pszenicznych” –
trzyczęściowy cykl poświęcony piwom warzonym z udziałem właśnie tego zboża:
Część 1 – traktująca o różnicach między pszenicą i
jęczmieniem, a także o historii i typologii niemieckich piw pszenicznych
(Weizen, Dunkelweizen, Kristallweizen, Weizenbock),
Część 2 – a w niej kolejne niemieckie piwa
pszeniczne, przy czym posiadające regionalny charakter i niszowy charakter
czyli słów kilka o Berliner Weisse i Gose,
Część 3 – poświęcona piwom pszenicznym spoza
Niemiec. We wpisie zaprezentowane zostały takie style piwne jak: biere blanche
(witbier), lambic, piwo grodziskie i American Wheat.
„Piwo grodziskie: historia, charakterystyka
i perspektywy” – czteroczęściowe opracowanie na temat naszego piwowarskiego
skarbu:
Część 1 – historia piwa grodziskiego do końca XVIII
wieku,
Część 2 – kontynuacja prezentacji historii piwa
grodziskiego do roku 1994,
Część 3 – charakterystyka piwa grodziskiego,
Część 4 – garść przemyśleń na temat przyszłości piwa
grodziskiego wsparta informacjami z prasy.
Nietypowe piwa
wymagają niecodziennych składników:
„Owies
w piwowarstwie”- dwuczęściowy cykl poświęcony wykorzystywania tego zboża w
piwowarstwie dawniej i dziś, oraz o właściwościach odróżniających ziarno owsa
od ziarna jęczmienia czy pszenicy:
Część 1 – charakterystyka owsa i garść informacji
historycznych,
Część 2 – różne postacie owsa, w których może on być
wykorzystany przez piwowara oraz eksperyment z londyńskiego Institute Of Brewing
And Distilling, w którym uwarzono piwo wyłącznie na bazie słodu owsianego.
„Żyto w piwowarstwie” – dwuczęściowy
cykl, opisujący naturę żyta, piwa z jego udziałem, formy w jakich może być
wykorzystane przez piwowarów:
Część 1 – o charakterystyce żyta, piwa warzonych z
jego udziałem i problemach ze słodowaniem ziarna tego zboża,
Część 2 – o różnych formach żyta, które można
wykorzystać przy wyrobie piwa, a także porady (doświadczonych piwowarów, nie
moje) jak postępować z żytem, aby filtracja i wysładzanie przebiegły jak
najsprawniej.
„Sorgo
jako surowiec piwowarski” – kolejny dwuczęściowy cykl poświęcony
afrykańskiemu sorgo:
Część 1 – o charakterystyce sorgo i specyfice wyrobu
piw afrykańskich,
Część 2 – zawierająca opis kilku tradycyjnych
afrykańskich napojów alkoholowych na bazie sorgo wraz z deskrypcją sposobu ich
produkcji.
„Nietypowe dodatki piwowarskie: dziki ryż (zyzania wodna)” – kilka słów o tym
jako można wykorzystać w garze zaciernym tę roślinę pochodząca z Ameryki
Północnej i gdzie taki dodatek najlepiej się sprawdzi.
Ale najciekawsza w
tym wszystkim wydaje mi się historia piwowarstwa:
„Piwa historyczne” – składający się z
trzech części cykl dotyczący tematyki piw, które warzono dawniej lub tradycyjnych,
produkowanych lokalnie na małą skalę:
Część 1 – odcinek ten opatrzyłem wstępem, który
osobom mniej zorientowanym w temacie ma przybliżyć historyczne uwarunkowania obecnego
kształtu rynku piwowarskiego na świecie – w tym dominacji jasnych piw dolnej
fermentacji. Poza tym, we wpisie przeczytać można o takich stylach jak: Export
India Porter, Dampfbier (piwo parowe), Seef i Koyt,
Część 2 – a w niej: Kentucky Common, Cock Ale, Devon White Ale, Grisette,
October Beer, Lichtenheiner, piwo jopejskie I Burton Ale,
Część 3 – w którym mowa jest między innymi o
następujących piwach: Adambier, Gotlandsdricka, Mumme, Broyhan, Oyster Stout.
„HeatherAle czyli legendarne piwo wrzosowe” – artykuł na temat legendarnego
piwa wrzosowego. Nie do końca wiadomo czym ono było, ale według legend ludzie
woleli pozbawić się życia niż wyjawić jego recepturę. Dużo legend wokół niego
narosło, ale nic konkretnego nie wiadomo, przez co temat ten jest bardzo
intrygujący…
„Piwo w Starożytnym Egipcie” – artykuł
poświęcony społecznej i sakralnej roli piwa w „Darze Nilu” oraz procesowi
produkcyjnemu tego napoju,
„Piwo w Mezopotamii” – o społecznej i sakralnej roli
piwa, a także kilka informacji na temat jego wyrobu w owych czasach,
„Beer” i „ale” czyli historyczno-lingwistyczna zagwozdka – tekst o rodowodzie obydwu słów i ewolucji ich znaczenia
na przestrzeni wieków,
„Kto
jeszcze pijał piwo w Starożytności?” – dwuczęściowy cykl poświęcony
cywilizacjom, innym niż Starożytni Egipcjanie czy Sumerowi i Babilończycy,
które także chętnie sięgały po piwo:
Część 1 – dotycząca Izraela i Palestyny, kwestii
interpretacji pewnych słów w Biblii w odniesieniu do znalezisk
archeologicznych,
Część 2 – w tej części mowa jest o: Frygijczykach,
Hetytach, Armeńczykach, Fenicjanach, Trakach, Scytach.
„Piwowarstwo w średniowieczu” – tekst o zmianach
w średniowiecznym piwowarstwie, których skutki odczuwalne są po dzień
dzisiejszy,
Kolejny tekst już w styczniu.
Które z nich pododały się Wam najbardziej?
Kolejny tekst już w styczniu.
Które z nich pododały się Wam najbardziej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz